© Pari-daeza
Fruit: Malus (Sierappel)
Algemeen
De
sierappel
is
een
winterharde
bladverliezende
boom
die
enige
meters
hoog
kan
worden.
De
bloemen
kunnen
wit
tot
rood
zijn
en
de
vruchten
meestal
geel
of
rood,
maar
veel
kleiner dan handappelen.
Rasbak from nl, Sierappel Red Sentinel bloei, CC BY-SA 3.0 - Rasbak, Sierappel Red Sentinel (Malus x robusta), CC BY-SA 3.0 - Algont from nl, Sierappeltjes0656, CC
BY-SA 3.0
Opkweken
Plant de sierappel op zonnige, beschutte plaats in een humusrijke, vocht doorlatende grond.
Rassen:
•
Red Sentinel (Malus x robusta) is een rode sierappel
•
Golden Hornet (Malus x zumi 'Galocarpa') is een gele sierappel
Rasbak at Dutch Wikipedia, Sierappel Red Sentinel, CC BY-SA 3.0 - MPF at the English language Wikipedia, Malus fruit, CC BY-SA 3.0
Snoeien
Sierappels behoeven weinig snoei. Neem alleen verkeerd staande takken weg.
Oogsten
De sierappels worden geoogst vanaf oktober.
Gebruik
De
appeltjes
smaken
nogal
ranzig
en
zuur.
Maar
voor
jam,
gelei
of
sap
kan
je
er
rustig
mee
aan
de
slag.
Sierappeljam
kan
alleen
van
de
grotere
soorten
worden
gemaakt:
de
kleine
soorten
zijn
te
hard.
Sierappeljam
bestaat
eigenlijk
nooit
uit
sierappels
alleen,
de
sierappels
worden
gebruikt
voor
het
hoge
gehalte
pectine
en
worden
dan
gemengd
met
andere
fruitsoorten
welke
weinig
pectine
van
zichzelf
hebben.
Een
andere
manier
waarop
sierappels
worden
gebruikt
is
in
combinatie
met
kleinfruit
welke
op
boswandelingen
wordt verzameld, zoals vlier, bosbes, lijsterbessen, vuurdoorn en dergelijke.
Sierappels kunnen tot appelmoes verwerkt worden: Het is beter te wachten tot het gevroren heeft: de appels zijn daarna zoet geworden en ook zacht.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof