© Pari-daeza
Fruit: Lycium barbarum (Gojibes, boksdoorn)
Algemeen
De
gojibes
is
afkomstig
uit
Azië
en
wordt
m.n.
in
China
op
grote
schaal
geteeld.
Ook
in
Europa
wordt
de
gojibes
steeds
meer
aangeplant.
Gojibes
is
een
eenhuizige,
redelijk
winterharde,
bladverliezende
en
snel
groeiende
struik,
die
ieder
jaar
lange
scheuten
maakt
en
tot
2
a
3
meter
hoog
wordt.
Hij
bloeit
op
het
eenjarige
hout
met
paarse
bloemen
vanaf mei, de (oranje-)rode, 1 tot 2 cm. grote bessen rijpen in de herfst.
- CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115807 - Sten Porse, Lycium-barbarum-fruits, CC BY-SA 3.0
Opkweken
Door
zijn
groeiwijze
kan
de
gojibes
bij
ons
het
beste
aan
een
hekwerk
of
tegen
een
muur
worden
aangeplant
op
een
zonnige
plaats
in
een
zanderige
bodem,
die
aan
de
droge
kant
mag
zijn.
Het
leiden
gebeurt
dan
min
of
meer
in
de
vorm
van
een
druif
of
kiwi.
Hij
kan
ook
op
stam
worden
gekweekt,
waarbij
de
lange
nieuw
twijgen
afhangen,
wat
de
knopvorming
bevordert.
De
gojibes
heeft
warmte
nodig,
daarom
evt.
in
een
kas
plaatsen.
Gojibes
kan
ook
in
een
pot
worden
gekweekt.
Gebruik
dan
een
zandige
potgrond
(60
%
potgrond,
30%
grof
metselzand
en
10%klei)
en
bemest
tijdens
de
groei
tot
de
vruchten
beginnen
te
verkleuren.
In
de
volle
grond
met
mate
bemesten
in
het
voorjaar
en
tijdens de bloei. Gojibes kan worden vermeerderd door zaaien op warmte in maart en door stekken in augustus (niet verhoute stek).
Rassen:
•
´Big Lifeberry´ (R) sterk groei, groot blad en grote vruchten
•
´No.1 Lifeberry´(R) hoge opbrengst
•
´Sweet Lifeberry´(R) compacte groei, klein blad, veel zoete vruchten
•
"Q1” grote ronde bessen, geschikt veel grondsoorten
•
“Sweet rosy" eigenschappen onbekend
Snoeien
De
snoei
is
gericht
op
het
opkweken
van
veel
eenjarige,
horizontaal
groeiende
of
afhangende
scheuten
en
twijgen
om
de
bloemknopvorming
te
bevorderen.
Opgaande
twijgen
worden weggenomen in maart / april en scheuten worden getopt zodra ze 20 cm lang zijn (zomersnoei)
Oogsten
De rijpe bes is rood, soms oranje. De bessen worden met de hand geplukt en kunnen to 5 dagen bewaard worden.
Gebruik
De
gojibes
smaakt
een
beetje
wrang,
zoetzuur.
Naast
vers
worden
de
bessen
ook
ingevroren
en
gedroogd
gebruikt
en
verwerkt
tot
jam,
gelei
en
sap.
Ook
thee
wordt
gemaakt
van
de
gedroogde
bessen.
De
gedroogde
bessen
kunnen
net
als
rozijnen
worden
gebruikt
in
koekjes,
yoghurt
en
ijs.
De
gedroogde
bessen
kunnen
ook
gerehydrateerd
worden
door ze 15 minuten in heet water te laten staan. In China worden de bessen al dan niet fijngemaakt in soep gegeten.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof