© Pari-daeza

Fruit: Lycium barbarum (Gojibes, boksdoorn)

Algemeen

De gojibes is afkomstig uit Azië en wordt m.n. in China op grote schaal geteeld. Ook in Europa wordt de gojibes steeds meer aangeplant. Gojibes is een eenhuizige, redelijk winterharde, bladverliezende en snel groeiende struik, die ieder jaar lange scheuten maakt en tot 2 a 3 meter hoog wordt. Hij bloeit op het eenjarige hout met paarse bloemen vanaf mei, de (oranje-)rode, 1 tot 2 cm. grote bessen rijpen in de herfst. - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115807 - Sten Porse, Lycium-barbarum-fruits, CC BY-SA 3.0

Opkweken

Door zijn groeiwijze kan de gojibes bij ons het beste aan een hekwerk of tegen een muur worden aangeplant op een zonnige plaats in een zanderige bodem, die aan de droge kant mag zijn. Het leiden gebeurt dan min of meer in de vorm van een druif of kiwi. Hij kan ook op stam worden gekweekt, waarbij de lange nieuw twijgen afhangen, wat de knopvorming bevordert. De gojibes heeft warmte nodig, daarom evt. in een kas plaatsen. Gojibes kan ook in een pot worden gekweekt. Gebruik dan een zandige potgrond (60 % potgrond, 30% grof metselzand en 10%klei) en bemest tijdens de groei tot de vruchten beginnen te verkleuren. In de volle grond met mate bemesten in het voorjaar en tijdens de bloei. Gojibes kan worden vermeerderd door zaaien op warmte in maart en door stekken in augustus (niet verhoute stek). Rassen: ´Big Lifeberry´ (R) sterk groei, groot blad en grote vruchten ´No.1 Lifeberry´(R) hoge opbrengst ´Sweet Lifeberry´(R) compacte groei, klein blad, veel zoete vruchten "Q1” grote ronde bessen, geschikt veel grondsoorten “Sweet rosy" eigenschappen onbekend

Snoeien

De snoei is gericht op het opkweken van veel eenjarige, horizontaal groeiende of afhangende scheuten en twijgen om de bloemknopvorming te bevorderen. Opgaande twijgen worden weggenomen in maart / april en scheuten worden getopt zodra ze 20 cm lang zijn (zomersnoei)

Oogsten

De rijpe bes is rood, soms oranje. De bessen worden met de hand geplukt en kunnen to 5 dagen bewaard worden.

Gebruik

De gojibes smaakt een beetje wrang, zoetzuur. Naast vers worden de bessen ook ingevroren en gedroogd gebruikt en verwerkt tot jam, gelei en sap. Ook thee wordt gemaakt van de gedroogde bessen. De gedroogde bessen kunnen net als rozijnen worden gebruikt in koekjes, yoghurt en ijs. De gedroogde bessen kunnen ook gerehydrateerd worden door ze 15 minuten in heet water te laten staan. In China worden de bessen al dan niet fijngemaakt in soep gegeten.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Lycium barbarum (Gojibes, boksdoorn)

Algemeen

De gojibes is afkomstig uit Azië en wordt m.n. in China op grote schaal geteeld. Ook in Europa wordt de gojibes steeds meer aangeplant. Gojibes is een eenhuizige, redelijk winterharde, bladverliezende en snel groeiende struik, die ieder jaar lange scheuten maakt en tot 2 a 3 meter hoog wordt. Hij bloeit op het eenjarige hout met paarse bloemen vanaf mei, de (oranje-)rode, 1 tot 2 cm. grote bessen rijpen in de herfst. - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115807 - Sten Porse, Lycium-barbarum-fruits, CC BY-SA 3.0

Opkweken

Door zijn groeiwijze kan de gojibes bij ons het beste aan een hekwerk of tegen een muur worden aangeplant op een zonnige plaats in een zanderige bodem, die aan de droge kant mag zijn. Het leiden gebeurt dan min of meer in de vorm van een druif of kiwi. Hij kan ook op stam worden gekweekt, waarbij de lange nieuw twijgen afhangen, wat de knopvorming bevordert. De gojibes heeft warmte nodig, daarom evt. in een kas plaatsen. Gojibes kan ook in een pot worden gekweekt. Gebruik dan een zandige potgrond (60 % potgrond, 30% grof metselzand en 10%klei) en bemest tijdens de groei tot de vruchten beginnen te verkleuren. In de volle grond met mate bemesten in het voorjaar en tijdens de bloei. Gojibes kan worden vermeerderd door zaaien op warmte in maart en door stekken in augustus (niet verhoute stek). Rassen: ´Big Lifeberry´ (R) sterk groei, groot blad en grote vruchten ´No.1 Lifeberry´(R) hoge opbrengst ´Sweet Lifeberry´(R) compacte groei, klein blad, veel zoete vruchten "Q1” grote ronde bessen, geschikt veel grondsoorten “Sweet rosy" eigenschappen onbekend

Snoeien

De snoei is gericht op het opkweken van veel eenjarige, horizontaal groeiende of afhangende scheuten en twijgen om de bloemknopvorming te bevorderen. Opgaande twijgen worden weggenomen in maart / april en scheuten worden getopt zodra ze 20 cm lang zijn (zomersnoei)

Oogsten

De rijpe bes is rood, soms oranje. De bessen worden met de hand geplukt en kunnen to 5 dagen bewaard worden.

Gebruik

De gojibes smaakt een beetje wrang, zoetzuur. Naast vers worden de bessen ook ingevroren en gedroogd gebruikt en verwerkt tot jam, gelei en sap. Ook thee wordt gemaakt van de gedroogde bessen. De gedroogde bessen kunnen net als rozijnen worden gebruikt in koekjes, yoghurt en ijs. De gedroogde bessen kunnen ook gerehydrateerd worden door ze 15 minuten in heet water te laten staan. In China worden de bessen al dan niet fijngemaakt in soep gegeten.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk