© Pari-daeza
Fruit: Lonicera caerulea edulis (Blauwe honingbes)
Algemeen
De
blauwe
honingbes
is
afkomstig
uit
de
noordelijke
delen
van
Europa,
Azië
en
Amerika.
Het
is
een
winterharde,
bladverliezende
struik
die
1
tot
2
meter
hoog
wordt
en
bloeit
in maart / april met geelwitte bloemen gevolgd door langwerpige blauwe bessen in juni / juli.
Opioła Jerzy (Poland), Lonicera coerulea a3, CC BY-SA 3.0
Opkweken
De blauwe honingbes planten op en zonnige plaats, in een humusrijke en goed doorlatende bodem.
Niet te veel bemesten, wel compost geven. Kruisbestuiving is gewenst. Vermeerdering is mogelijk d.m.v. zomerstekken en scheuren.
Rassen:
•
'Maistar' bloeit gelijk met 'Amur'. De vruchtjes rijpen erg vroeg, eind mei.
•
'Amur' bloeit gelijk met 'Maistar', geeft grotere vruchtjes die iets later rijpen, juni
•
'Sinoglaska' goede opbrengst witte bes bloeit april / mei
•
'Fialka' blauwe bes
•
'Kirke' kleur blauw bloeit augustus / september
•
'George Bugnet'
•
'Mailon’
•
'Atut'
•
'Kirke'
Snoeien
Snoeien
beperkt
zich
tot
het
jaarlijks
na
de
oogst
wegnemen
van
één
of
meerdere
oudere
takken
bij
de
grond
als
de
struik
te
vol
wordt.
Ook
het
toppen
van
de
scheuten
(zomersnoei) helpt om meer vruchten te verkrijgen.
Oogsten
De bessen zijn rijp als de binnenkant niet langer groen maar donker rood is.
Bob Bors, LoniceraBerryDiversity, CC BY-SA 3.0
Gebruik
De
Blauwe
Honingbes
is
een
heerlijke
zoete
bes
die
zeer
geschikt
is
voor
verwerking
in
bijv.
jam.
De
smaak
is
iets
te
vergelijken
met
de
Blauwe
Bes.
Ze
kunnen
worden
verwerkt in gebak, jam, sap wijn, ijs, yoghurt, sauzen en snoep. De bessen kunnen ook worden ingevroren. De bessen kunnen ook worden gebruikt om voedsel te kleuren.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof