© Pari-daeza
Fruit: Juglans regia (Okkernoot, walnoot)
Algemeen
De
walnoot
is
een
winterharde
bladverliezende
boom
die
30
meter
hoog
kan
worden
en
wel
15
meter
breed.
De
walnoot
bloeit
in
april
/
mei
met
mannelijke
katjes
en
kleine
trossen vrouwelijke bloemen aan te uiteinde van de scheuten. De gladde noten rijpen in de herfst en vallen af.
Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1583596 - Von Georg Slickers, no further edits - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=286273 - Von George Chernilevsky - Eigenes Werk, Gemeinfrei,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7299223
Opkweken
Plant
de
walnoot
op
een
zonnige
plaats
met
voldoende
ruimte
om
(breed)
uit
te
groeien.
De
plaats
moet
ook
vrij
zijn
van
onderbegroeiing,
Zorg
voor
een
kalkrijke,
vruchtbare
en doorlatende maar vochtvasthoudende bodem die diep is losgemaakt. Vermeerdering door zaaien of enten. Sommige rassen zijn zelfbestuivend.
Rassen:
‘Amphyon’,
‘Broadview’,
‘Buccaneer’,
‘Coenen’,
‘Drjanovski’,
‘Franquette’,
‘Hansen’,
‘Nr.
16’,
‘Nr.
139’,
‘Weinheimer’,
‘Parisienne’,
‘Plovdivski’,
‘Provlavski’,
‘Red
Danube’,
‘Roter Donau’, ‘Rita’, ‘Wonder van Monrepos’, ‘Laciniata’
Snoeien
De
walnoot
wordt
alleen
tijdens
het
groeiseizoen
gesnoeid
en
dan
nog
zo
min
mogelijk.
Verwijder
dood
hout
en
indien
gewenst
de
onderste
zijtakken
(opkronen).
Zie
ook
de
snoeiartikelen
en specifiek
de walnoot
.
Oogsten
De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de buitenste schil. De noten kunnen mits voldoende gedroogd lang worden bewaard.
Gebruik
De gedroogde walnoot wordt vers gegeten of verwerkt in gebak, brood, likeur en verwerkt in allerlei gerechten
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof