© Pari-daeza
Fruit: Hippophae rhamnoides (Duindoorn)
Algemeen
De
duindoorn
komt
oorspronkelijk
uit
Centraal
Azië
en
groeit
in
Europa
en
Azië
en
komt
bij
ons
van
nature
voor
in
de
duinen
en
op
sommige
zandige
plaatsen.
Duindoorn
is
een
tweehuizige,
volledig
winterharde,
bladverliezende
struik,
die
tot
2
a
3
meter
hoog
wordt.
De
duindoorn
heeft
zilverkleurig
blad
en
veel
stekels.
Hij
bloeit
op
het
eenjarige
hout
met
nauwelijks
zichtbare
bloemen
eind
april
/
begin
mei,
de
oranje,
ca.
1
cm.
grote
bessen
rijpen
in
de
herfst,
van
augustus
tot
november.
(midden
links
een
mannelijke
plant, midden rechts een vrouwelijke)
Eigen foto
By No machine-readable author provided. Svdmolen assumed (based on copyright claims). - 2 x eigen foto - Von Jürgen Howaldt - Eigenes Werk (selbst erstelltes Foto), CC
BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=375835
Opkweken
De duindoorn bij voorkeur zonnige plaats planten in een vochthoudende humusarme zandgrond. Niet bemesten, maar wel kalk toevoegen. Vermeerdering door worteluitlopers.
Rassen:
•
‘Askola’: groeit sterk, zeer productief, oogst eind augustus
•
'Dorana’: zwakke groei, rijpt vroeg, makkelijk te oogsten
•
‘Frugana’: hoog groeiend, zeer productief, oogst midden augustus
•
‘Hergo’: hoog groeiend, zeer productief, oogst medio augustus - september
•
‘Hikul’: laagblijvend
•
‘Leikora: hoog en breed groeiend, zeer productief, oogst medio september – medio oktober
•
‘Pollmix’: mannelijke bestuiver
•
‘Sprite’: mannelijke bestuiver
Snoeien
De
duindoorn
behoeft
niet
veel
snoei.
De
plant
bloeit
aan
het
1
tot
3
jaar
oude
hout.
Om
de
vorming
van
nieuwe
scheuten
te
bevorderen
zonder
dat
de
struik
te
dicht
wordt
in
maart
een
deel
van
de
oudere
takken
wegnemen.
Daarbij
de
struik
open
houden
om
het
oogsten
te
vergemakkelijken.
De
struiken
kunnen
desgewenst
sterk
worden
teruggenomen om de struik opnieuw op te bouwen.
Oogsten
Duindoornbessen
worden
geplukt
of
takken
worden
afgeknipt
en
daarna
worden
met
een
schaar
de
bessen
van
de
tak
geknipt.
De
oogst
kan
over
een
lange
periode
worden
gespreid. De bessen blijven lang hangen en drogen in aan de struik. Geplukte bessen kunnen lang worden bewaard.
Par Ji-Elle — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6526070 - Von Orwo - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31075907 - Par Argousieralpin — Travail personnel, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24603260
Gebruik
De
duindoornbes
is
een
wrang-zure
bes
en
daarmee
vers
niet
erg
smakelijk.
Ze
zijn
wel
zeer
geschikt
om
te
verwerken
tot
sap,
jam,
confituur.
De
bes
wordt
ook
verwerkt
in
duindoornwijn,
duindoornsiroop
en
duindoornmosterd.
De
bessen
kunnen
ook
worden
ingevroren
en
gedroogd.
De
gedroogde
bessen
kunnen
ook
gerehydrateerd
worden
door
ze 15 minuten in heet water te laten staan.
Duindoornjam: 1 kg schoongemaakte bessen 5 minuten koken met een weinig water, dan zeven en 1 kg geleisuiker toevoegen en opnieuw koken, daarna potten vullen.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof