© Pari-daeza

Fruit: Ficus carica (Vijg)

Algemeen

De vijg is een bladverliezende net niet winterharde boom of struik, die bij ons tot 4 meter hoog kan worden. Hij bloeit enige malen per jaar en de zacht geworden bloemen worden gegeten. De Chris.urs-o - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20517861 - By Etienne - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10009343 - With permission of World Crops Database

Opkweken

De vijg wordt op een zeer beschutte plaats of in een kuip geplant. In de volle grond bij voorkeur tegen een zuid of zuidwest muur. Bij zeer strenge vorst en bij meer exotische rassen al bij matige tot strenge vorst sterven de bovengrondse delen gedeeltelijk of geheel af. Vijgen houden van kalk. Plant een vijg bij voorkeur in een beperkte ruimte, bijv. beperkt door een zestal (1x2) rechtopstaande stoeptegels. De opgesloten wortels beperken de vegetatieve groei en bevorderen de bloemknop ontwikkeling. Gebruik in een kuip kuipplantenpotgrond (70% potgrond, 20% grof zand en 10% leem of klei). Vijgen tegen een muur worden opgekweekt als waaier. In een lokaal zacht klimaat kan de vijg als boom worden opgekweekt. Vijgen in kuip overwinteren van half oktober tot half mei bij 0 -10°C. Matig bemesten, wel bekalken. Bescherming tegen vogelvraat is vaak nodig, dit kan met netten, maar ook met zakjes gemaakt van vitrage bij niet al te grote bomen. Vermeerdering door stekken. Rassen: ‘Brown Turkey’, ‘Blanche d’Argenteuil’, ‘Bornholms Diamant’, ‘Brunswick’, 'Hardy Chicago', 'Rouge de Bordeaux'

Snoeien

De vijg behoeft weinig snoei. Opkweken als waaier. De scheuten kunnen worden getopt als ze 5 -6 bladeren hebben om de bloemontwikkeling te stimuleren. Na de oogst de afgedragen twijgen terugnemen op 2 ogen. Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de vijg .

Oogsten

De vijgen zijn rijp als ze gaan hangen en zacht worden. Je oogst dan in feite de bloem en niet een vrucht. Als men een rijpe vijg doorsnijdt zie je tot een soort gesuikerde moes verworden meeldraden zitten. Buitenvijgen geven bij ons maar 1 oogst in september / oktober, vijgen in kuipen vaak 2, in juli rijpen de minivijgjes die op buitenvijgen in de winter afvriezen en vanaf september de bloemen aan de nieuwe scheuten. Von JanManu - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27957977 - Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86246 - Von Madhif - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4819273

Gebruik

De vijg wordt vers gegeten of gedroogd. Vijgen kunnen ook gehalveerd worden gebakken op de BBQ platte kant omhoog en bestreken met wat honing. Ze kunnen ook worden verwerkt in gebak.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Ficus carica

(Vijg)

Algemeen

De vijg is een bladverliezende net niet winterharde boom of struik, die bij ons tot 4 meter hoog kan worden. Hij bloeit enige malen per jaar en de zacht geworden bloemen worden gegeten. De Chris.urs-o - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20517861 - By Etienne - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10009343 - With permission of World Crops Database

Opkweken

De vijg wordt op een zeer beschutte plaats of in een kuip geplant. In de volle grond bij voorkeur tegen een zuid of zuidwest muur. Bij zeer strenge vorst en bij meer exotische rassen al bij matige tot strenge vorst sterven de bovengrondse delen gedeeltelijk of geheel af. Vijgen houden van kalk. Plant een vijg bij voorkeur in een beperkte ruimte, bijv. beperkt door een zestal (1x2) rechtopstaande stoeptegels. De opgesloten wortels beperken de vegetatieve groei en bevorderen de bloemknop ontwikkeling. Gebruik in een kuip kuipplantenpotgrond (70% potgrond, 20% grof zand en 10% leem of klei). Vijgen tegen een muur worden opgekweekt als waaier. In een lokaal zacht klimaat kan de vijg als boom worden opgekweekt. Vijgen in kuip overwinteren van half oktober tot half mei bij 0 -10°C. Matig bemesten, wel bekalken. Bescherming tegen vogelvraat is vaak nodig, dit kan met netten, maar ook met zakjes gemaakt van vitrage bij niet al te grote bomen. Vermeerdering door stekken. Rassen: ‘Brown Turkey’, ‘Blanche d’Argenteuil’, ‘Bornholms Diamant’, ‘Brunswick’, 'Hardy Chicago', 'Rouge de Bordeaux'

Snoeien

De vijg behoeft weinig snoei. Opkweken als waaier. De scheuten kunnen worden getopt als ze 5 -6 bladeren hebben om de bloemontwikkeling te stimuleren. Na de oogst de afgedragen twijgen terugnemen op 2 ogen. Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de vijg .

Oogsten

De vijgen zijn rijp als ze gaan hangen en zacht worden. Je oogst dan in feite de bloem en niet een vrucht. Als men een rijpe vijg doorsnijdt zie je tot een soort gesuikerde moes verworden meeldraden zitten. Buitenvijgen geven bij ons maar 1 oogst in september / oktober, vijgen in kuipen vaak 2, in juli rijpen de minivijgjes die op buitenvijgen in de winter afvriezen en vanaf september de bloemen aan de nieuwe scheuten. Von JanManu - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27957977 - Gemeinfrei, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86246 - Von Madhif - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4819273

Gebruik

De vijg wordt vers gegeten of gedroogd. Vijgen kunnen ook gehalveerd worden gebakken op de BBQ platte kant omhoog en bestreken met wat honing. Ze kunnen ook worden verwerkt in gebak.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk