© Pari-daeza
Fruit: Elaeagnus umbellata (olijfwilg)
Algemeen
Deze
olijfwilg
is
oorspronkelijk
afkomstig
uit
het
oosten
van
Azië.
Het
is
een
winterharde
bladverliezende
boom
of
struik
tot
maximaal
4
meter
hoog,
die
bloeit
in
mei
met
witte
bloemen gevolgd door naar rood of geel rijpende bessen met kleine witte stipjes in oktober of november.
Kamu Malı, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1217909 - By KENPEI - KENPEI's photo, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2064200 - By KENPEI - KENPEI's photo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2064198 - By
VoDeTan2Dericks-Tan - Own workEigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9637135
Opkweken
Deze
plant
wenst
een
matig
voedselrijke,
droge
tot
vochthoudende,
zandige,
bij
voorkeur
licht
zure
bodem.
Verlangt
een
plekje
in
de
zon
of
lichte
schaduw
en
verdraagt
zomerse
hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Niet bemesten, wel beschermen tegen vogels wanneer de vruchten beginnen te rijpen. Vermeerderen door zaaien.
Rassen:
•
Pointilla® Fortunella®
•
Pointilla® Amoroso®
Snoeien
Deze olijfwilg bloeit op het twee-jarige hout. Daarom na de oogst een aantal afgedragen takken bij de grond wegnemen. Zo nodig de kroon uitdunnen.
Oogsten
De bessen rijpen naar geel of rood.
Gebruik
De bessen smaken fris zuur. Geschikt voor verse consumptie (alleen als ze helemaal rijp zijn!) en om te verwerken tot jam, compote etc.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof