© Pari-daeza

Fruit: Elaeagnus x ebbingei (Zilverbes)

Algemeen

De zilverbes komt niet in de natuur voor, het is tuinhybride. De zilverbes is een winterharde (tot -18), groenblijvende, enigszins klimmende struik, die 2 3 meter hoog wordt en van oktober tot december bloeit met roomwitte bloemen gevolgd door oranjerode bessen die afrijpen van april tot juni. Vorst tijdens de bloei is nadelig voor de vruchtzetting. Von VoDeTan2Dericks-Tan - Eigenes WerkEigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9636765 - Von VoDeTan2Dericks-Tan - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9636714

Opkweken

Plant de zilverbes op een zonnige, warme en beschutte plaats, liever niet in de halfschaduw omdat de vruchten zon nodig hebben om af te rijpen. De bodem kan een arme, zanderige bodem zijn, bemesting is dan ook niet nodig, zelfs niet wenselijk omdat veel vegetatieve groei i.p.v. bloemknopvorming kan geven. Kruisbestuiving is gewenst, evenals bescherming tegen vogels wanneer de vruchten rijpen. Vermeerdering door zomerstek in juli tot augustus. Rassen: 'Albert Doorenbos' ‘Gilt Edge’ goede bestuiver, brede, gele strepen op de bladeren, hoge productie 'Lannou' (GOLDSPLASH) 'Lemon Ice' ‘Limelight’ zilverachtige glans op bladeren, sterke groei, lagere productie,draagt rijk in potcultuur 'Webb'

Snoeien

Na de oogst van de vruchten kan de zilverbes gesnoeid worden. Dode en kruisende takken wegnemen en de kruin open houden. Verder niet snoeien omdat de zilverbes niet allen bloeit op eenjarige scheuten maar ook vruchtsporen ontwikkelt op ouder hout.

Oogsten

De vitaminerijke vruchten zijn aantrekkelijk rood, met zilveren glans en ongeveer 2 cm lang en 1 cm breed. Oogsttijdstip april-juni. De vruchten moeten donker rood kleuren en zacht aanvoelen om geoogst te worden.

Gebruik

De zilverbes is zoet van smaak, maar wat melig en zijn geschikt voor jam / confituur en voor vers gebruik. De eiwit- en vetrijke zaden kunnen na het pellen rauw of gekookt opgegeten worden en hebben een fijne smaak. Uit de vruchten kan ook olie worden geperst. Van de bloemen kunnen aromatische likeuren gemaakt worden.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Elaeagnus x

ebbingei

(Zilverbes)

Algemeen

De zilverbes komt niet in de natuur voor, het is tuinhybride. De zilverbes is een winterharde (tot -18), groenblijvende, enigszins klimmende struik, die 2 3 meter hoog wordt en van oktober tot december bloeit met roomwitte bloemen gevolgd door oranjerode bessen die afrijpen van april tot juni. Vorst tijdens de bloei is nadelig voor de vruchtzetting. Von VoDeTan2Dericks-Tan - Eigenes WerkEigenes Werk, CC BY- SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9636765 - Von VoDeTan2Dericks-Tan - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9636714

Opkweken

Plant de zilverbes op een zonnige, warme en beschutte plaats, liever niet in de halfschaduw omdat de vruchten zon nodig hebben om af te rijpen. De bodem kan een arme, zanderige bodem zijn, bemesting is dan ook niet nodig, zelfs niet wenselijk omdat veel vegetatieve groei i.p.v. bloemknopvorming kan geven. Kruisbestuiving is gewenst, evenals bescherming tegen vogels wanneer de vruchten rijpen. Vermeerdering door zomerstek in juli tot augustus. Rassen: 'Albert Doorenbos' ‘Gilt Edge’ goede bestuiver, brede, gele strepen op de bladeren, hoge productie 'Lannou' (GOLDSPLASH) 'Lemon Ice' ‘Limelight’ zilverachtige glans op bladeren, sterke groei, lagere productie,draagt rijk in potcultuur 'Webb'

Snoeien

Na de oogst van de vruchten kan de zilverbes gesnoeid worden. Dode en kruisende takken wegnemen en de kruin open houden. Verder niet snoeien omdat de zilverbes niet allen bloeit op eenjarige scheuten maar ook vruchtsporen ontwikkelt op ouder hout.

Oogsten

De vitaminerijke vruchten zijn aantrekkelijk rood, met zilveren glans en ongeveer 2 cm lang en 1 cm breed. Oogsttijdstip april- juni. De vruchten moeten donker rood kleuren en zacht aanvoelen om geoogst te worden.

Gebruik

De zilverbes is zoet van smaak, maar wat melig en zijn geschikt voor jam / confituur en voor vers gebruik. De eiwit- en vetrijke zaden kunnen na het pellen rauw of gekookt opgegeten worden en hebben een fijne smaak. Uit de vruchten kan ook olie worden geperst. Van de bloemen kunnen aromatische likeuren gemaakt worden.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk