© Pari-daeza

Fruit: Dovyalis caffra (Kei-appel)

Algemeen

De kei-appel is een subtropische tweehuizige struik of boom die tot 10 meter hoog wordt en die bloeit met bleek-gele bloemen gevolgd door groene vruchten die afrijpen naar heldergeel. De Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12398806 - Door Raasgat - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2581721 - Door Raasgat - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2581700

Opkweken

De kei-appel wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. De plant kan temperaturen tot -6 overleven. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De kei-appel verdraagt rigoureuze snoei. De kroon goed open houden om het oogsten te vergemakkelijken.

Oogsten

De vruchten zijn rijp als ze zijn verkleurd. By Tatiana Gerus - originally posted to Flickr as Kei apples, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6358900

Gebruik

De vrucht is sappig en vrij zuur. Ze worden vers gegeten met suiker en met suiker verwerkt in fruitsalades, jam en gelei.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Dovyalis

caffra (Kei-appel)

Algemeen

De kei-appel is een subtropische tweehuizige struik of boom die tot 10 meter hoog wordt en die bloeit met bleek-gele bloemen gevolgd door groene vruchten die afrijpen naar heldergeel. De Raffi Kojian - http://Gardenology.org, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12398806 - Door Raasgat - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2581721 - Door Raasgat - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2581700

Opkweken

De kei-appel wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. De plant kan temperaturen tot -6 overleven. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen: n.v.t.

Snoeien

De kei-appel verdraagt rigoureuze snoei. De kroon goed open houden om het oogsten te vergemakkelijken.

Oogsten

De vruchten zijn rijp als ze zijn verkleurd. By Tatiana Gerus - originally posted to Flickr as Kei apples, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6358900

Gebruik

De vrucht is sappig en vrij zuur. Ze worden vers gegeten met suiker en met suiker verwerkt in fruitsalades, jam en gelei.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk