© Pari-daeza

Fruit: Diospyros kaki (Kaki, Sharon)

Algemeen

De kaki is een winterharde bladverliezende boom die 15 meter hoog kan worden en bloeit in mei juni met kleine witte vrouwelijke en licht paarse mannelijke bloemen gevolgd door vruchten die naar oranje rood afrijpen in oktober november. Sommige bomen zijn eenhuizig andere weer tweehuizig. Om het nog ingewikkelder te maken dragen sommige bomen het éne jaar vrouwelijke bloemen en een ander jaar mannelijke. Door Semnoz - French Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=525525 - De Morini - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50549545 - Door User:Chrkl - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=205214

Opkweken

Plant de kaki op een zonnige plaats in een doorlatende maar vochtvasthoudende bodem.. Vermeerdering door. Kaki’s zijn soms zelfbestuivend, vormen soms vruchten zonder bestuiving (de vruchten hebben dan geen zaden) en soms is kruisbestuiving nodig. Vermeerderen door zaaien, enten (op D. lotus of D. virginiana) en afleggen. Rassen: Astringent: ‘Triumph’ (Sharon), 'Hiratanenashi', 'Hachiya', 'Aizumishirazu', 'Yotsumizo' en 'Yokono', 'Tipo’ (met zaden vaak non-astringent), ‘Mela’, ‘Vaniglia’, ‘Cioccolatino’, ‘Hachia’, ‘Eureka’, ’Tamopan’ Non-astringent: ‘Fuyu’, 'Jiro', 'Gosho', 'Suruga', 'Fuyuyaki'

Snoeien

De kaki heeft de neiging tot uitbrekende takken door zware vruchtenlast. Kort daarom jonge takken in en pas zo nodig vruchtdunning toe. Verder behoeft de kaki weinig snoei.

Oogsten

De kaki’s zin te verdelen in 2 groepen: vruchten die vol zitten met looizuur, ze zgn. astringent-rassen en vruchten die weinig looizuur bevatten, de zgn. non-astringent rassen. De eerste groep moet na het oogsten narijpen tot ze zacht worden, dan is het looizuur verdwenen. De tweede groep kan hard worden gegeten. Boven: vrucht met laag tanninegehalte (links: onrijp, rechts: rijp). Onder: vrucht met hoog tanninegehalte (links: onrijp, rechts: rijp). Door No machine-readable author provided. Vineyard assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=407116 Kaki’s worden bij ons meestal na de eerste nachtvorst geoogst. Omdat het blad dan al gevallen is heb je nog een tijdje een kerstboom met oranje ballen in de tuin. De vruchten kunnen 4 weken in de koelkast bewaard worden. With permission of World Crops Database

Gebruik

De kaki smaakt zoet en enigszins wrang. Ze worden (na evt. narijpen) vers gegeten. Ze worden ook wel gedroogd en verwerkt in desserts en tot en jam.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Diospyros

kaki (Kaki,

Sharon)

Algemeen

De kaki is een winterharde bladverliezende boom die 15 meter hoog kan worden en bloeit in mei juni met kleine witte vrouwelijke en licht paarse mannelijke bloemen gevolgd door vruchten die naar oranje rood afrijpen in oktober november. Sommige bomen zijn eenhuizig andere weer tweehuizig. Om het nog ingewikkelder te maken dragen sommige bomen het éne jaar vrouwelijke bloemen en een ander jaar mannelijke. Door Semnoz - French Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=525525 - De Morini - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50549545 - Door User:Chrkl - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=205214

Opkweken

Plant de kaki op een zonnige plaats in een doorlatende maar vochtvasthoudende bodem.. Vermeerdering door. Kaki’s zijn soms zelfbestuivend, vormen soms vruchten zonder bestuiving (de vruchten hebben dan geen zaden) en soms is kruisbestuiving nodig. Vermeerderen door zaaien, enten (op D. lotus of D. virginiana) en afleggen. Rassen: Astringent: ‘Triumph’ (Sharon), 'Hiratanenashi', 'Hachiya', 'Aizumishirazu', 'Yotsumizo' en 'Yokono', 'Tipo’ (met zaden vaak non-astringent), ‘Mela’, ‘Vaniglia’, ‘Cioccolatino’, ‘Hachia’, ‘Eureka’, ’Tamopan’ Non-astringent: ‘Fuyu’, 'Jiro', 'Gosho', 'Suruga', 'Fuyuyaki'

Snoeien

De kaki heeft de neiging tot uitbrekende takken door zware vruchtenlast. Kort daarom jonge takken in en pas zo nodig vruchtdunning toe. Verder behoeft de kaki weinig snoei.

Oogsten

De kaki’s zin te verdelen in 2 groepen: vruchten die vol zitten met looizuur, ze zgn. astringent-rassen en vruchten die weinig looizuur bevatten, de zgn. non-astringent rassen. De eerste groep moet na het oogsten narijpen tot ze zacht worden, dan is het looizuur verdwenen. De tweede groep kan hard worden gegeten. Boven: vrucht met laag tanninegehalte (links: onrijp, rechts: rijp). Onder: vrucht met hoog tanninegehalte (links: onrijp, rechts: rijp). Door No machine-readable author provided. Vineyard assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=407116 Kaki’s worden bij ons meestal na de eerste nachtvorst geoogst. Omdat het blad dan al gevallen is heb je nog een tijdje een kerstboom met oranje ballen in de tuin. De vruchten kunnen 4 weken in de koelkast bewaard worden. With permission of World Crops Database

Gebruik

De kaki smaakt zoet en enigszins wrang. Ze worden (na evt. narijpen) vers gegeten. Ze worden ook wel gedroogd en verwerkt in desserts en tot en jam.
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk