© Pari-daeza
Fruit: Diospyros digyna (Zwarte zapote)
Algemeen
De
zwarte
zapote
is
een
niet
winterharde
bladverliezende
boom
die
25
meter
hoog
kan
worden
en
bloeit
in
mei
juni
met
groen
witte
bloemen
gevolgd
door
vruchten
die
naar
groen
met
bruine
vlekken
afrijpen
in
november
of
later.
Sommige
bomen
zijn
eenhuizig
andere
weer
tweehuizig.
Om
het
nog
ingewikkelder
te
maken
dragen
sommige
bomen
het
éne
jaar vrouwelijke bloemen en een ander jaar mannelijke.
With permission of Southeast Growers, Inc
By Tatiana Gerus from Brisbane, Australia - Diospyros digyna - 'Maher Black Sapote'Uploaded by pixeltoo, CC BY 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19208357 - By Tatiana Gerus from Brisbane, Australia - Flowering Sapote (Diospyros digyna)Uploaded by pixeltoo, CC BY-
SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19208396 - Von Yonathan Galler - Eigenes Werk (Originaltext: self-made), Gemeinfrei,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11000458
Opkweken
Zwarte
zapote
wordt
bij
ons
als
kuipplant
gehouden.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond,
30
%
grof
metselzand
en
10
%
leem
of
klei.
Overwinteren
van
half
oktober
tot
half
mei
bij
4
-10°C.
Plaats
de
plant
’s
zomers
op
een
zonnige
plek.
Bemesten
als
kuipplant
van
mei
tot
eind
augustus.
Zwarte
zapote’s
zijn
soms
zelfbestuivend,
vormen soms vruchten zonder bestuiving (de vruchten hebben dan geen zaden) en soms is kruisbestuiving nodig. Vermeerderen door zaaien en afleggen.
Rassen:
Snoeien
De zwarte zapote behoeft weinig snoei.
Oogsten
De
zwarte
zapote’s
worden
geoogst
als
ze
bruin
verkleuren.
Ze
zitten
vol
met
looizuur
en
moeten
na
het
oogsten
narijpen
tot
ze
zacht
worden,
dan
is
het
looizuur
verdwenen.
De
vruchten kunnen 4 weken in de koelkast bewaard worden.
By Asit K. Ghosh Thaumaturgist - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10497818 - Door Critical Miami - flickr, CC BY-SA 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3934027 - Von Asit K. Ghosh Thaumaturgist - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10502516
Gebruik
De pulp kan rauw uit de vrucht (na het narijpen) worden gelepeld en smaakt enigszins naar chocoladepudding. Ook wordt de vrucht verwerkt in ijs, melk, dranken en desserts.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof