Fruit: Castanea sativa (Tamme kastanje)

Algemeen

De tamme kastanje is een winterharde bladverliezende boom die 30 meter hoog kan worden. Hij bloeit in juni / juli met rechtopstaande mannelijke katjes en trossen vrouwelijke bloemen aan het uiteinde van de scheuten. De ronde stekelige bolsters met noten rijpen in de herfst en de noten vallen in oktober al dan niet in hun bolster af. Vaak worden de bomen om enige tientallen jaren ‘geoogst’. De achtergebleven stompen lopen makkelijk weer uit om niet oogstbaar hout te ontwikkelen. CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=312833 - Door Amarant op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3212846

Opkweken

Plant de kastanje op een zonnige plaats met voldoende ruimte om (breed) uit te groeien. Zorg voor een vruchtbare en doorlatende maar vochtvasthoudende bodem. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen: 'Lyon', 'Variegata', 'Argenteomarginata', 'Glabra', 'Vincent Van Gogh'

Snoeien

De kastanje kan goed worden gesnoeid (zelfs gekandelaberd) maar behoeft in de regel weinig snoei. Verwijder dood hout en indien gewenst de onderste zijtakken (opkronen). Zie ook de snoeiartikelen.

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de stekelige bolster, ze kunnen na droging enige weken worden bewaard. Von Theo Crazzolara - Maroni, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54571052 - Von Kadereit - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51508078 Gebruik De kastanjes worden eerst gedroogd en kunnen dan na pellen rauw worden gegeten. Ze worden ook gepoft en gekookt gegeten en verwerkt in gebak en gerechten. Ze worden ook to meel gemalen en gebruikt in brood pannenkoeken etc.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof © Pari-daeza
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Castanea

sativa (Tamme

kastanje)

Algemeen

De tamme kastanje is een winterharde bladverliezende boom die 30 meter hoog kan worden. Hij bloeit in juni / juli met rechtopstaande mannelijke katjes en trossen vrouwelijke bloemen aan het uiteinde van de scheuten. De ronde stekelige bolsters met noten rijpen in de herfst en de noten vallen in oktober al dan niet in hun bolster af. Vaak worden de bomen om enige tientallen jaren ‘geoogst’. De achtergebleven stompen lopen makkelijk weer uit om niet oogstbaar hout te ontwikkelen. CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=312833 - Door Amarant op de Nederlandstalige Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3212846

Opkweken

Plant de kastanje op een zonnige plaats met voldoende ruimte om (breed) uit te groeien. Zorg voor een vruchtbare en doorlatende maar vochtvasthoudende bodem. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen: 'Lyon', 'Variegata', 'Argenteomarginata', 'Glabra', 'Vincent Van Gogh'

Snoeien

De kastanje kan goed worden gesnoeid (zelfs gekandelaberd) maar behoeft in de regel weinig snoei. Verwijder dood hout en indien gewenst de onderste zijtakken (opkronen). Zie ook de snoeiartikelen.

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de stekelige bolster, ze kunnen na droging enige weken worden bewaard. Von Theo Crazzolara - Maroni, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54571052 - Von Kadereit - Eigenes Werk, CC-BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51508078 Gebruik De kastanjes worden eerst gedroogd en kunnen dan na pellen rauw worden gegeten. Ze worden ook gepoft en gekookt gegeten en verwerkt in gebak en gerechten. Ze worden ook to meel gemalen en gebruikt in brood pannenkoeken etc.