Fruit: Carya ovata (Witte bitternoot)

Algemeen

De witte bitternoot is een bij ons winterharde, bladverliezende boom die 30 meter hoog kan worden en wel 15 meter breed. Bij oudere bomen laten hele platen van de schors los, vandaar de Amerikaanse benaming ‘Shagbark hickory’. De witte bitternoot bloeit in mei met mannelijke katjes en paren vrouwelijke bloemen aan het uiteinde van de scheuten. De langwerpige, gladde noten rijpen in de oktober en vallen af. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=680811 - By Dcrjsr - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10588886 - By AfroBrazilian - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51033664 - By PookieFugglestein - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31888915 Opkweken Plant de witte bitternoot op een zonnige plaats met voldoende ruimte om (breed) uit te groeien. Zorg voor een vruchtbare en doorlatende maar vochtvasthoudende bodem. Vermeerdering door zaaien. Kruisbestuiving is gewenst. De bomen worden pas na 10 jaar vruchtbaar en na 40 jaar pas volle productie. Ze leveren vaak geen of een kleine oogst op, soms maar eens in de vijf jaar een goede oogst. Rassen:

Snoeien

De witte bitternoot wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid en dan nog zo min mogelijk. Verwijder dood hout en indien gewenst de onderste zijtakken (opkronen). Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de walnoot.

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de buitenste schil. De noten kunnen mits voldoende gedroogd lang worden bewaard. By Ar rouz - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36366423 - Par Ar rouz — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36369016

Gebruik

De gedroogde witte bitternoot smaakt zoet en wordt vers gegeten of verwerkt in gebak (pecanpie), brood, likeur, snoep en verwerkt in allerlei gerechten. Het hout wordt gebruikt voor gereedschapsstelen en als rookmateriaal op de BBQ.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof © Pari-daeza
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Carya ovata

(Witte bitternoot)

Algemeen

De witte bitternoot is een bij ons winterharde, bladverliezende boom die 30 meter hoog kan worden en wel 15 meter breed. Bij oudere bomen laten hele platen van de schors los, vandaar de Amerikaanse benaming ‘Shagbark hickory’. De witte bitternoot bloeit in mei met mannelijke katjes en paren vrouwelijke bloemen aan het uiteinde van de scheuten. De langwerpige, gladde noten rijpen in de oktober en vallen af. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=680811 - By Dcrjsr - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10588886 - By AfroBrazilian - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51033664 - By PookieFugglestein - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31888915 Opkweken Plant de witte bitternoot op een zonnige plaats met voldoende ruimte om (breed) uit te groeien. Zorg voor een vruchtbare en doorlatende maar vochtvasthoudende bodem. Vermeerdering door zaaien. Kruisbestuiving is gewenst. De bomen worden pas na 10 jaar vruchtbaar en na 40 jaar pas volle productie. Ze leveren vaak geen of een kleine oogst op, soms maar eens in de vijf jaar een goede oogst. Rassen:

Snoeien

De witte bitternoot wordt alleen tijdens het groeiseizoen gesnoeid en dan nog zo min mogelijk. Verwijder dood hout en indien gewenst de onderste zijtakken (opkronen). Zie ook de snoeiartikelen en specifiek de walnoot.

Oogsten

De gevallen noten worden geraapt en ontdaan van de buitenste schil. De noten kunnen mits voldoende gedroogd lang worden bewaard. By Ar rouz - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36366423 - Par Ar rouz — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36369016

Gebruik

De gedroogde witte bitternoot smaakt zoet en wordt vers gegeten of verwerkt in gebak (pecanpie), brood, likeur, snoep en verwerkt in allerlei gerechten. Het hout wordt gebruikt voor gereedschapsstelen en als rookmateriaal op de BBQ.