© Pari-daeza
Fruit: Bactris gasipaes (Perzikpalm)
Algemeen
De
perzikpalm
is
een
een-
of
meerstammige
tropische
palm
die
tot
30
meter
hoog
wordt
en
die
bloeit
met
trossen
gelige
bloemen
gevolgd
door
groene
vruchten
die
rijpen
naar
geel, oranje, rood of paars.
With permission of Southeast Growers, Inc. - With permission of Southeast Growers, Inc. - By Alex Popovkin, Bahia, Brazil -
http://www.flickr.com/photos/12589168@N00/2233883224/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27898031 - Public Domain,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131158
Opkweken
De
perzikpalm
wordt
bij
ons
als
kuipplant
opgekweekt,
al
zal
hij
snel
te
groot
worden
voor
de
kas.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
september
tot
juni
bij
20
-
25°C.
’s
Zomers
op
een
beschutte
en
zonnige
plek
plaatsen,
of
liever
nog
in
een
kas
houden.
Bemesten
van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en het afnemen van wortelopslag.
Rassen: n.v.t.
Snoeien
N.v.t..
Oogsten
De vruchten worden geoogst zodra ze verkleurd zijn. Ongekookt –de meest vruchten worden gekookt verkocht- zijn ze in de koelkast lang houdbaar.
Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131164 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=515889
Gebruik
De
vrucht
is
droog
en
smaakt
zoet.
Na
3
uur
koken
en
schillen
worden
de
vruchten
gegeten.
Ze
worden
ook
verwerkt
tot
alcoholhoudende
drank
en
er
wordt
olie
uit
geperst.
Ook
de
harten van de palmstam zijn eetbaar.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof