© Pari-daeza
Fruit: Akebia
Algemeen
Akebia kent 3 soorten, die alle vruchten kunnen dragen:
•
Akebia quinata, de schijnaugurk;
CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=120155 - By Apple2000 - Self-photographed, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3963815 - By 杉山龍彦(Tatsuhiko Sugiyama) - RAQ_0008_s.jpg, Public Domain,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6676024
•
Akebia trifoliata, de chocoladewingerd;
Von Qwert1234 - Qwert1234's file, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14441764 - Von Kurt Stueber - www.biolib.de, CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5112 - https://de.wikipedia.org/wiki/Kleebl%C3%A4ttrige_Akebie#/media/File:Akebia_trifoliata8.jpg
•
Akebia x pentphylla, een kruising van beide bovenstaande.
http://commons.hortipedia.com/wiki/File:Akebia_x_pentaphylla_photo_file_PDB_75KB.jpg
De
soorten
zijn
te
herkennen
aan
het
blad,
vijfvoudig
of
drievoudig.
Beide
zijn
winterharde
slingerplanten.
Akebia
is
eenhuizig
maar
heeft
wel
separate
vrouwelijke
en
mannelijke
bloemen.
Voor
vruchtzetting
zijn
meestal
2
planten
nodig,
de
soorten
kunnen
ook
elkaar
bevruchten.
De
planten
bloeien
in
mei/juni
waarna
de
paarse
vruchten
rijpen
in
augustus/september.
Opkweken
Akebia op een zonnige of half schaduwrijke plaats planten en leiden langs een lattenwerk, pergola of ijzerdraden. De plant stelt geen bijzondere eisen aan de bodem.
Snoeien
De
planten
verdragen
flinke
snoei.
Jaarlijks
na
de
oogst
de
takken
uitdunnen
en
inkorten
naar
behoefte.
Een
aantal
takken
niet
inkorten
om
het
volgende
jaar
voldoende
bloemen
te
verkrijgen.
Oogsten
De vruchten worden geoogst als ze paarsblauw gekleurd zijn.
Gebruik
De
vruchten
zijn
niet
erg
smakelijk,
vooral
de
zaden
smaken
bitter
al
zijn
ze
wel
eetbaar.
De
vruchten
worden
vers
gegeten.
De
schil
van
de
vrucht
wordt
wel
gevuld
en
daarna
gefrituurd.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof