Fruit: Akebia

Algemeen

Akebia kent 3 soorten, die alle vruchten kunnen dragen: Akebia quinata, de schijnaugurk; CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=120155 - By Apple2000 - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3963815 - By 杉山龍彦(Tatsuhiko Sugiyama) - RAQ_0008_s.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6676024 Akebia trifoliata, de chocoladewingerd; Von Qwert1234 - Qwert1234's file, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14441764 - Von Kurt Stueber - www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5112 - https://de.wikipedia.org/wiki/Kleebl%C3%A4ttrige_Akebie#/media/File:Akebia_trifoliata8.jpg Akebia x pentphylla, een kruising van beide bovenstaande. http://commons.hortipedia.com/wiki/File:Akebia_x_pentaphylla_photo_file_PDB_75KB.jpg De soorten zijn te herkennen aan het blad, vijfvoudig of drievoudig. Beide zijn winterharde slingerplanten. Akebia is eenhuizig maar heeft wel separate vrouwelijke en mannelijke bloemen. Voor vruchtzetting zijn meestal 2 planten nodig, de soorten kunnen ook elkaar bevruchten. De planten bloeien in mei/juni waarna de paarse vruchten rijpen in augustus/september.

Opkweken

Akebia op een zonnige of half schaduwrijke plaats planten en leiden langs een lattenwerk, pergola of ijzerdraden. De plant stelt geen bijzondere eisen aan de bodem.

Snoeien

De planten verdragen flinke snoei. Jaarlijks na de oogst de takken uitdunnen en inkorten naar behoefte. Een aantal takken niet inkorten om het volgende jaar voldoende bloemen te verkrijgen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze paarsblauw gekleurd zijn.

Gebruik

De vruchten zijn niet erg smakelijk, vooral de zaden smaken bitter al zijn ze wel eetbaar. De vruchten worden vers gegeten. De schil van de vrucht wordt wel gevuld en daarna gefrituurd.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof © Pari-daeza
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Akebia

Algemeen

Akebia kent 3 soorten, die alle vruchten kunnen dragen: Akebia quinata, de schijnaugurk; CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=120155 - By Apple2000 - Self-photographed, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3963815 - By 杉山龍彦(Tatsuhiko Sugiyama) - RAQ_0008_s.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6676024 Akebia trifoliata, de chocoladewingerd; Von Qwert1234 - Qwert1234's file, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14441764 - Von Kurt Stueber - www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5112 - https://de.wikipedia.org/wiki/Kleebl%C3%A4ttrige_Akebie#/m edia/File:Akebia_trifoliata8.jpg Akebia x pentphylla, een kruising van beide bovenstaande. http://commons.hortipedia.com/wiki/File:Akebia_x_pentaphylla _photo_file_PDB_75KB.jpg De soorten zijn te herkennen aan het blad, vijfvoudig of drievoudig. Beide zijn winterharde slingerplanten. Akebia is eenhuizig maar heeft wel separate vrouwelijke en mannelijke bloemen. Voor vruchtzetting zijn meestal 2 planten nodig, de soorten kunnen ook elkaar bevruchten. De planten bloeien in mei/juni waarna de paarse vruchten rijpen in augustus/september.

Opkweken

Akebia op een zonnige of half schaduwrijke plaats planten en leiden langs een lattenwerk, pergola of ijzerdraden. De plant stelt geen bijzondere eisen aan de bodem.

Snoeien

De planten verdragen flinke snoei. Jaarlijks na de oogst de takken uitdunnen en inkorten naar behoefte. Een aantal takken niet inkorten om het volgende jaar voldoende bloemen te verkrijgen.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze paarsblauw gekleurd zijn.

Gebruik

De vruchten zijn niet erg smakelijk, vooral de zaden smaken bitter al zijn ze wel eetbaar. De vruchten worden vers gegeten. De schil van de vrucht wordt wel gevuld en daarna gefrituurd.