© Pari-daeza
Fruit: Annona squamosa (Suikerappel, zoetzak, kaneelappel, schubappel)
Algemeen
De
suikerappel
is
een
(sub)tropische
boom
die
tot
6
meter
hoog
wordt
en
die
bloeit
met
groen-gele
bloemen
gevolgd
door
groene
vruchten
die
rijpen
naar
groen
tot
geelgroen
en
blauw of roze of violet.
With permission of Southeast Growers, Inc. - With permission of Southeast Growers, Inc. - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12125 - Door
Hellkt - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2649043
Opkweken
De
suikerappel
wordt
bij
ons
als
kuipplant
opgekweekt.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
september tot juni bij 15 - 20°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en enten.
Rassen: Er bestaan heel wat benaamde rassen.
Snoeien
Snoeien allen indien nodig en alleen wanneer de sapstroom net weer op gang komt.
Oogsten
De vruchten worden geoogst wanneer de verkleuring zichtbaar is tussen de segmenten.
With permission of World Crops Database - Door Muhammad Mahdi Karim - Eigen werk, GFDL 1.2, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9116065
Gebruik
De vrucht is sappig en smaakt zoet. De vrucht wordt vers gegeten en verwerkt tot desserts en ijs.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof