Fruit: Annona muricata (Guanábana)

Algemeen

De zuurzak of guanábana is een tropische boom die tot 10 meter hoog wordt en die bloeit met enkele of paarsgewijze geelgroene bloemen die op de stam of takken ontspringen, gevolgd door grote donkergroene vruchten die naar geel-groen rijpen. With permission of Southeast Growers, Inc. - With permission of Southeast Growers, Inc. - Door Damien Boilley uit suburbs of Paris, France - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=529233

Opkweken

De zuurzak wordt bij ons als kuipplant opgekweekt en kan dan ook vruchten voortbrengen. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 15 - 20°C.’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien stekken en enten. Rassen: er zijn veel varianten maar geen benoemde rassen.

Snoeien

Alleen indien nodig.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze nog stevig zijn maar wel naar geelgroen zijn verkleurd. De vruchten kunnen nog enige dagen worden bewaard. Ongeveer 6 dagen na de oogst zijn ze het best voor de consumptie. Ze kunnen dan nog ca. 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Door USGov - http://www.cdfa.ca.gov/phpps/pe/page22.htm, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=406710 - Door FakirNL - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26886270 Gebruik De vruchten zijn zoet tot zuur van smaak, afhankelijk van het type met een ‘tropisch’ aroma. Hij wordt vers gegeten als dessert, maar vooral verwerkt tot (fris-) dranken en sorbets.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof © Pari-daeza
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Annona

muricata

(Guanábana)

Algemeen

De zuurzak of guanábana is een tropische boom die tot 10 meter hoog wordt en die bloeit met enkele of paarsgewijze geelgroene bloemen die op de stam of takken ontspringen, gevolgd door grote donkergroene vruchten die naar geel-groen rijpen. With permission of Southeast Growers, Inc. - With permission of Southeast Growers, Inc. - Door Damien Boilley uit suburbs of Paris, France - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=529233

Opkweken

De zuurzak wordt bij ons als kuipplant opgekweekt en kan dan ook vruchten voortbrengen. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 15 - 20°C.’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien stekken en enten. Rassen: er zijn veel varianten maar geen benoemde rassen.

Snoeien

Alleen indien nodig.

Oogsten

De vruchten worden geoogst als ze nog stevig zijn maar wel naar geelgroen zijn verkleurd. De vruchten kunnen nog enige dagen worden bewaard. Ongeveer 6 dagen na de oogst zijn ze het best voor de consumptie. Ze kunnen dan nog ca. 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Door USGov - http://www.cdfa.ca.gov/phpps/pe/page22.htm, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=406710 - Door FakirNL - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26886270 Gebruik De vruchten zijn zoet tot zuur van smaak, afhankelijk van het type met een ‘tropisch’ aroma. Hij wordt vers gegeten als dessert, maar vooral verwerkt tot (fris-) dranken en sorbets.