De zuurzak of guanábana is een tropische boom die tot 10 meter hoog wordt en die bloeit met enkele of paarsgewijze geelgroene bloemen die op de stam of takken ontspringen, gevolgd door grote donkergroene vruchten die naar geel-groen rijpen.With permission of Southeast Growers, Inc. - With permission of Southeast Growers, Inc. - Door Damien Boilley uit suburbs of Paris, France - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=529233
Opkweken
De zuurzak wordt bij ons als kuipplant opgekweekt en kan dan ook vruchten voortbrengen. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 15 - 20°C.’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien stekken en enten.Rassen: er zijn veel varianten maar geen benoemde rassen.
Snoeien
Alleen indien nodig.
Oogsten
De vruchten worden geoogst als ze nog stevig zijn maar wel naar geelgroen zijn verkleurd. De vruchten kunnen nog enige dagen worden bewaard. Ongeveer 6 dagen na de oogst zijn ze het best voor de consumptie. Ze kunnen dan nog ca. 3 dagen in de koelkast worden bewaard.Door USGov - http://www.cdfa.ca.gov/phpps/pe/page22.htm, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=406710 - Door FakirNL - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26886270Gebruik De vruchten zijn zoet tot zuur van smaak, afhankelijk van het type met een ‘tropisch’ aroma. Hij wordt vers gegeten als dessert, maar vooral verwerkt tot (fris-) dranken en sorbets.
Dezuurzakofguanábanaiseentropischeboomdietot10meter hoogwordtendiebloeitmetenkeleofpaarsgewijzegeelgroene bloemendieopdestamoftakkenontspringen,gevolgddoor grote donkergroene vruchten die naar geel-groen rijpen.With permission of Southeast Growers, Inc. - With permission of Southeast Growers, Inc. - Door Damien Boilley uit suburbs of Paris, France - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=529233
Opkweken
Dezuurzakwordtbijonsalskuipplantopgekweektenkandan ookvruchtenvoortbrengen.Gebruikkuipplantengrondofeen mengselvan60%potgrond30%grofmetselzanden10% leem.Overwinterdeplantvanhalfoktobertothalfmeibij15- 20°C.’sZomersopeenbeschutteenzonnigeplekplaatsen. Bemestenvanmeit/maugustus.Vermeerderingdoorzaaien stekken en enten.Rassen: er zijn veel varianten maar geen benoemde rassen.
Snoeien
Alleen indien nodig.
Oogsten
Devruchtenwordengeoogstalszenogstevigzijnmaarwel naargeelgroenzijnverkleurd.Devruchtenkunnennogenige dagenwordenbewaard.Ongeveer6dagennadeoogstzijnze hetbestvoordeconsumptie.Zekunnendannogca.3dagenin de koelkast worden bewaard.Door USGov - http://www.cdfa.ca.gov/phpps/pe/page22.htm, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=406710 - Door FakirNL - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26886270Gebruik Devruchtenzijnzoettotzuurvansmaak,afhankelijkvanhet typemeteen‘tropisch’aroma.Hijwordtversgegetenals dessert, maar vooral verwerkt tot (fris-) dranken en sorbets.