Fruit: Annona cherimola (Cherimoya)

Algemeen

De cherimoya is een niet winterharde (tropische) bladhoudende boom die 9 meter hoog wordt en bloeit met geel-bruine bloemen gevolgd door leerachtige groene vruchten. In tropische gebieden kan de boom in droge tijden wel zijn blad verliezen. Cherimoya fruit – Photo by Forest and Kim Starr - Cherimoya leaves – Photo by Forest and Kim Starr

Opkweken

De cherimoya wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bestuiving is ietwat problematisch: de bloemen zijn eerst vrouwelijk en later ½ tot 1 ½ dag later mannelijk. Handbestuiving kan noodzakelijk zijn. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen:

Snoeien

De cherimoya behoeft weinig snoei. Lange loten zo nodig terugnemen om een sterk gestel te kweken voor de zware vruchten.

Oogsten

De vruchten worden groen geoogst zodra ze enigszins ingedrukt kunnen worden. De vruchten kunnen narijpen en zodra rijp nog 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Hannes Grobe 21:22, 5 November 2006 (UTC), Cherimoya fruit hg, CC BY-SA 2.5 - Hannes Grobe 21:17, 5 November 2006 (UTC), Cherimoya cut hg, CC BY-SA 2.5 - Cherimoya – Photo by Forest and Kim Starr

Gebruik

De vruchten hebben uiteenlopende smaken van zoet tot zuur, altijd met iets ‘tropisch’, de smaak van bijna overrijpe vruchten wordt ook wel omschreven als custard. De vruchten worden vers gegeten -zo uitgelepeld of in vruchtencompote- of verwerkt in shakes, ijs en likeur.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof © Pari-daeza
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Annona

cherimola

(Cherimoya)

Algemeen

De cherimoya is een niet winterharde (tropische) bladhoudende boom die 9 meter hoog wordt en bloeit met geel-bruine bloemen gevolgd door leerachtige groene vruchten. In tropische gebieden kan de boom in droge tijden wel zijn blad verliezen. Cherimoya fruit – Photo by Forest and Kim Starr - Cherimoya leaves – Photo by Forest and Kim Starr

Opkweken

De cherimoya wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei bij 5 - 10°C. ’s Zomers op een beschutte en zonnige plek plaatsen. Bestuiving is ietwat problematisch: de bloemen zijn eerst vrouwelijk en later ½ tot 1 ½ dag later mannelijk. Handbestuiving kan noodzakelijk zijn. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en enten. Rassen:

Snoeien

De cherimoya behoeft weinig snoei. Lange loten zo nodig terugnemen om een sterk gestel te kweken voor de zware vruchten.

Oogsten

De vruchten worden groen geoogst zodra ze enigszins ingedrukt kunnen worden. De vruchten kunnen narijpen en zodra rijp nog 1 tot 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Hannes Grobe 21:22, 5 November 2006 (UTC), Cherimoya fruit hg, CC BY-SA 2.5 - Hannes Grobe 21:17, 5 November 2006 (UTC), Cherimoya cut hg, CC BY-SA 2.5 - Cherimoya – Photo by Forest and Kim Starr

Gebruik

De vruchten hebben uiteenlopende smaken van zoet tot zuur, altijd met iets ‘tropisch’, de smaak van bijna overrijpe vruchten wordt ook wel omschreven als custard. De vruchten worden vers gegeten -zo uitgelepeld of in vruchtencompote- of verwerkt in shakes, ijs en likeur.