Fruit: Averrhoa bilimbi (Blimbing)

Algemeen

Blimbing is een niet-winterharde bladhoudende boom die 10 meter hoog kan worden en die bloeit met lange pluimen geelgroene of paarse bloemen gevolgd door heldergroene vruchten die rijpen naar geelgroen tot wit. Von David Monniaux - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=293997 - https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Averrhoa_bilimbi_flower.jpg - By Malyadri - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55148074 - Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=448980 -

Opkweken

De blimbing wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei licht bij 10 -15°C. ’s Zomers op een beschutte zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen:

Snoeien

De blimbing behoeft weinig snoei. Blimbing heeft van nature een korte stam, kweek de kuipplant dan ook bij voorkeur op als een struik. Verwijder dood hout, houdt de kroon open en pas evt. zomersnoei toe.

Oogsten

De blimbing wordt geoogst als hij verkleurd is en is niet lang houdbaar. Door myself - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2129383

Gebruik

De blimbing is zeer zuur en daarom niet geschikt om vers te worden gegeten. Hij wordt verwerkt tot chutney jam of siroop of verwerkt in andere gerechten. Hij wordt ook wel ingelegd.
PARI-DAEZA De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof © Pari-daeza
Planten en tuinwerk Planten en tuinwerk
Pari-daeza
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof

© Pari-daeza

Fruit: Averrhoa

bilimbi (Blimbing)

Algemeen

Blimbing is een niet-winterharde bladhoudende boom die 10 meter hoog kan worden en die bloeit met lange pluimen geelgroene of paarse bloemen gevolgd door heldergroene vruchten die rijpen naar geelgroen tot wit. Von David Monniaux - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=293997 - https://id.wikipedia.org/wiki/Berkas:Averrhoa_bilimbi_flower.jp g - By Malyadri - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55148074 - Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=448980 -

Opkweken

De blimbing wordt bij ons als kuipplant opgekweekt. Gebruik kuipplantengrond of een mengsel van 60 % potgrond 30 % grof metselzand en 10% leem. Overwinter de plant van half oktober tot half mei licht bij 10 -15°C. ’s Zomers op een beschutte zonnige plek plaatsen. Bemesten van mei t/m augustus. Vermeerdering door zaaien en stekken. Rassen:

Snoeien

De blimbing behoeft weinig snoei. Blimbing heeft van nature een korte stam, kweek de kuipplant dan ook bij voorkeur op als een struik. Verwijder dood hout, houdt de kroon open en pas evt. zomersnoei toe.

Oogsten

De blimbing wordt geoogst als hij verkleurd is en is niet lang houdbaar. Door myself - Eigen werk, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2129383

Gebruik

De blimbing is zeer zuur en daarom niet geschikt om vers te worden gegeten. Hij wordt verwerkt tot chutney jam of siroop of verwerkt in andere gerechten. Hij wordt ook wel ingelegd.