© Pari-daeza
Fruit: Citrus aurantifolia (Limoen)
Links © Pari-daeza - Midden: Prosthetic Head, Lime Blossom, CC BY-SA 3.0 - Rechts Matt from Las Vegas, USA, Citrus ×aurantiifolia927505341, CC BY-SA 2.0
Algemeen
De
limoen
is
een
niet-winterharde,
bladhoudende
citrus,
die
tot
6
meter
hoog
kan
worden
en
bloeit
met
witte
bloemen
gevolgd
door
groene
naar
geel
rijpende
vruchten.
De
limoen bloeit meerdere keren per jaar en de vruchten hangen wel een jaar aan de boom.
Opkweken
Zie
Citrus.
De
limoen
is
de
meest
kwetsbare
van
de
citrussen
v.w.b.
koude
en
moet
op
de
warmste
en
zonnigste
plek
worden
geplaatst.
Vermeerdering
door
zaaien
en
marcotteren.
Rassen:
Naast
de
Key-,
Mexicaanse-
of
West
Indische-limoen
(veel
doornen
en
tropisch)
is
er
ook
de
Tahiti-
or
Perzische
–limoen
(doornloos,
minder
warmte
behoefte)
en
de
Kaffir-limoen
(Citrus
Hystrix)
ook
wel
bekend
als
djeroek
poeroet.
Er
zijn
ook
nog
een
aantal
hybriden:
de
Limequat
(Citrus
aurantifolia
x
Fortunella
japonica)
en
zoete
Indische limoen (Citrus limettoides)
Key limoen - Perzische limoen
- Kaffir limoen
Links: Forest & Kim Starr, Starr 080610-8303 Citrus aurantiifolia, CC BY 3.0 -
Midden: Forest & Kim Starr, Starr 061105-1380 Citrus aurantiifolia, CC BY 3.0 - Rechts: David
Monniaux, Citrus hystrix dsc07772, CC BY-SA 3.0
Oogsten
Limoenen worden groen, dus eigenlijk onrijp geoogst en gebruikt. Van de djeroek poeroet worden de blaadjes gebruikt als kruid.
Gebruik
De
Perzische
limoen
is
eivormig,
de
key-limoen
is
rond.
De
schil
is
groen
tot
bleekgeel
en
het
vruchtvlees
is
zuur
van
smaak.
Ze
worden
gebruikt
in
dranken
en
als
smaakmaker.
De
meest
bekende
zijn
de
Mojito,
de
Cuba
libre
en
de
Margarita,
maar
ook
in
de
non-alcoholische
limonada.
In
de
Mexicaanse
keuken
wordt
veel
gebruik
gemaakt van limoenen.
De schil wordt wel gebruikt als keukenkruid en er wordt essence van gemaakt
Links: Villy Fink Isaksen, Juliennejern, CC BY-SA 4.0 - Midden en rechts: Public domain - Key lime pie – Photo by ChicksWithKnives
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof