© Pari-daeza
Fruit: Myrciaria cauliflora (Jaboticaba)
Algemeen
De
jaboticaba
is
een
tropische
en
subtropische
boom
die
tot
12
meter
hoog
wordt
en
die
bloeit
met
witte
bloemen
over
de
gehele
stam
en
takken
gevolgd
door
groene
bessen
die
afrijpen naar violet tot zwart.
Bruno.karklis, Myrciaria cauliflora, CC BY-SA 3.0 - Public domain - Alexandre Campolina Campola, Jabuticaba flor, CC BY 3.0 - Public domain
Opkweken
De
jaboticaba
wordt
bij
ons
als
kuipplant
opgekweekt.
Gebruik
kuipplantengrond
of
een
mengsel
van
60
%
potgrond
30
%
grof
metselzand
en
10%
leem.
Overwinter
de
plant
van
half
oktober
tot
half
mei
bij
5
-
10°C.’s
Zomers
op
een
beschutte
en
zonnige
plek
plaatsen.
Bemesten
van
mei
t/m
augustus.
Vermeerdering
door
zaaien,
afleggen,
wortelstek
en enten.
Rassen: n.v.t.
Snoeien
De boom kan worden teruggesnoeid als hij te groot wordt.
Oogsten
De vruchten zijn rijp als donker verkleurd zijn. De geoogste rijpe vruchten zijn niet lang te bewaren om dat ze al na drie dagen beginnen te fermenten.
Gebruik
De vruchten smaken zoet tot zuur en worden van schil ontdaan vers gegeten of verwerkt tot gelei, marmelade of sap, wijn en sterke drank.
PARI-DAEZA
De Verborgen Tuinen van Dick en Jeannette Vonhof